Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rekordförsäljning av ekobananer


Sedan Testfakta i augusti publicerade sin rapport som avslöjade bekämpningsmedelsmängden i konventionella bananer så säljs det mer ekologiska bananer än någonsin i Sverige. De konventionella bananerna visade på en lång rad bekämpningsmedel, inte bara i skalet utan även i fruktköttet, medan de ekologiska var helt fria från bekämpningsmedel.

Testfakta har utvärderat effekten av undersökningen och resultatet blev en direkt ökning av försäljningen i butikerna. Hos Coop blev det under en period brist på ekobananer och hos Axfood slog försäljningen nya rekord.

– Det blev en rejäl försäljningsökning direkt. Under september låg sedan försäljningen på 50 till 60 procent mer än samma tid förra året, och där verkar det ligga kvar, säger Ingmar Kroon på Axfood till Testfakta.

2013-11-25