Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ny ekogödsel hos Ekoväx


Bristen på ekologisk gödsel riskerar att hämma tillväxten på den ekologiska spannmålsmarknaden. De marknadsledande företagen söker med ljus och lykta efter fullvärdiga alternativ till dagens tillgängliga gödselmedel. Nu har Ekoväx lanserat ett nytt gödselmedel Ekogödsel 15-0-0 som lanseras som en fosforfri supergödsel för den ekologiska odlaren.

- Många ekologiska odlare har problem med sin fosforbalans och nu har vi tagit fram en produkt till den svenska marknaden som vi tror jättemycket på. Ekogödsel 15-0-0 är en produkt med högt kväveinnehåll och med lite fosfor och kalium. Den är KRAV-godkänd och passar såväl till spannmål, som oljeväxter och grönsaksodling, säger Emil Olsson på Ekoväx.

Det är en krossad produkt som säljs i storsäck på 1000 kg. Den går att sprida med centrifugalspridare eller rampspridare. Den ska även fungera att blanda in i rötrest eller flytgödsel.

- Vi har sålt och tillverkat gödsel sen 2008, då främst pelleterade produkter. Vi känner att detta är en produkt marknaden saknat och vi har tittat på flera olika alternativ för en kväverik gödsel. När vi pratar med lantbrukare har det efterfrågats en ren och kväverik gödsel. Nu tror vi att vi hittat rätt och hoppas på att alla Sveriges ekolantbrukare blir nöjda med vårt nya tillskott i sortimentet, säger Therese Olsson på Ekoväx.


2013-11-27