Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekokrig: Sverige utmanar Danmark

Ett internationellt uppmärksammat ”Ekokrig” har utbrutit mellan Sverige och Danmark. Danmark är den ledande nationen när det kommer till konsumtion av ekologiska livsmedel, med en andel om 7,8 procent. I Sverige ligger andelen på 3,6 procent. Svenska Naturskyddsföreningen har nu utlyst en kampanj där man hoppas att Sverige ska kunna slå Danmark i ekokonsumtion. Byt till eko, med bland annat en film på YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=ik3yCcPxmW0

- Vi önskar svenskarna lycka till med deras målsättning. Vi tar gärna upp kampen med dem. Att få fler att handla mer ekologiskt. . Varje gång man väljer en ekologisk vara i varukorgen har man gjort ett bättre val för naturen, djur och människor, så tillsammans kan vi göra stor skillnad. Jag uppmanar alla danskar att hörsamma utmaningen och visa att vi är stolta över vår medvetenhet och att vi vill behålla ledartröjan. Om varje danskt hushåll köper en extra liter ekomjölk per vecka så kan vi öka ekokonsumtionen med en procent, säger Helene Birk, exportchef på Organic Denmark.

- Vi svenskar vill ju gärna tro att vi är bäst när det kommer till miljöfrågor. Genom att visa att så inte är fallet när det kommer till ekologisk konsumtion tror vi att många svenskar vill ta upp fighten med Danmark om topppositionen. I Danmark har regeringen varit väldigt klar och tydlig när det gäller att man vill satsa på ekologi och man har ett starkt samarbete med aktörerna i livsmedelskedjan. Jag är säker på att de svenska konsumenterna skulle vilja se liknande aktioner i Sverige, säger Naturskyddsföreningens vice ordförande Johanna Sandahl till Organic-Market Info.

2013-11-26