Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Sökes: ekologiska sockerbetsodlare


Det finns inget ekologiskt socker tillverkat av sockerbetor på den svenska marknaden idag. Det ekologiska socker som finns att tillgår är rörsocker. Det odlas heller inga ekologiska sockerbetor i Sverige sedan åtta år.

- Både jag själv och fler som jag känner till i min bransch har sökt med ljus och lykta på marknaden efter ekologiskt betsocker. Vi är flera som vill ha en så närproducerad råvara som möjligt och vi vill gärna byta ut rörsockret. Jag har lyckats hitta ekologiskt betsocker i Österrike, men jag skulle ju mycket hellre köpa svenskt, om det fanns, säger Malin Sparrman som driver det ekologiska caféet Kajgatan 34 i Malmö.

Sista året för odlingen av ekologiska sockerbetor i Sverige var 2005. Då lades produktionen ner av Danisco, i dag Dan Sukker, på grund av för dålig lönsamhet. Detta var innan den svenska ekomarknaden tog fart på allvar och innan odlingstekniken med radhackning inom ekoproduktionen fått ordentligt fäste, som kunde underlättat odlingen.

- Det skulle verkligen behövas en svensk ekologisk betsockerproducent! Det har jag sagt många gånger. Om jag inte hade hållit på med choklad så skulle jag satsat på ekologiskt socker istället, säger Peter Hanson som äger Malmö Chokladfabrik, vars hela sortiment sedan länge innehållit ekologiska ingredienser och inom kort även certifierar alla produkterna.

2013-11-07