Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

100 procent eko i Lund år 2020?


Just nu ligger en remiss ute i Lunds kommun om att de livsmedel som kommunen upphandlar inom den offentliga förvaltningen till 100 procent ska vara ekologiska år 2020. Om förslaget går igenom så blir Lund den andra kommunen i landet att ta ett beslut om 100 procent ekologiska livsmedel. Malmö Stad har redan ett sådant beslut, också med ett perspektiv till år 2020.

- Vi gör det här inom befintlig budget. För att klara det satsar vi bland annat på mer vegetariska rätter och att minska matsvinnet. Vi märker av att det finns en tillgångsproblematik på vissa livsmedel, som ofta är säsongsbetonad. Nu har vi tillexempel inte fått så mycket frysta grönsaker som vi vill ha, säger Linda Sandgren som är utvecklingssamordnare i Lunds Kommun.
I dagsläget har Lunds Kommun en ekologisk andel på nästan 46 procent och är tvåa, efter Borlänge, när det gäller inköp av ekologisk mat inom offentlig sektor.

2013-11-04