Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Kampanjer ökade Frilands grisköttsförsäljning


Under 2012 slaktades 88 000 eko-grisar i Danmark. Det är en ökning med 14 procent. Totalt finns det nu i Danmark cirka 230 000 ekologiska grisar. Det mesta av ökningen går på en större exportmarknad, för trots att de danska ekokonsumenterna är bäst i världen på ekologiskt och till exempel ekomjölken ligger på en andel om 30 procent av den totala försäljningen såligger försäljningen av ekologiskt på blygsamma 1 procents marknadsandel, vilket är ungefär samma marknadsandel som i Sverige.

Under veckorna 33-36 har man satsat på kampanjer för ekologiskt griskött ” Gris under bar himmel” i detaljhandeln. Enligt världens största slakteri för ekologiskt griskött, Friland, kunde man avläsa en tydlig effekt i försäljningen till kedjorna under och efter kampanjen.

- På kort sikt har grisköttskampanjen helt tydligt haft en klar effekt. Kedjorna har varit mycket positivt inställda. Det har varit en försäljningsökning på runt 40 procent till kedjorna under kampanjperioden, jämfört med motsvarande veckor förra året. Vi räknar med att kampanjen även har effekt på längre sikt. När försäljningen ökat så markant betyder det att även nya konsumenter har upptäckt produkterna och några av dem kommer förhoppningsvis att fortsätta handla ekogrisköttet, säger Randi Kok, chef hos Friland.


2013-10-15