Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

5000 nya danska ekohektar


Den svenska ekoarealen förblev i princip oförändrad mellan 2011 och 2012, trots marknaden positiva signaler och bristen på cirka 20 000 ton svensk ekospannmål. I Danmark däremot så tillkom ytterligare 5000 hektar i den ekologiska produktionen under 2012. Den ekologiska livsmedelsförsäljningen förväntas stiga med cirka 5 procent under 2013 i Danmark. Samtidigt stiger exporten av ekologiska livsmedel och den danska staten har satt upp ett mål för offentlig sektor om 60 procent ekoandel för livsmedel år 2020 så i Danmark tycker man inte att ökningen på 5000 hektar är tillräcklig.

- Även om både marknaden arealen växer så är det en lång väg kvar till en fördubbling, vilket är målsättningen. Ekologiskt lantbruk drivs av en stigande marknad som i sin tur drivs av drivs av producenternas och konsumenternas ställningstagande när det gäller miljö, natur, djurvälfärd, hållbarhet och hälsa. En större ekomarknad som driver en ökad omläggningär beroende av att konsumenterna kan göra medvetna val vid butikshyllan. Det kräver upplysning och engagemang och ett fokus på kvalitet istället för pris, säger Per Kølster, vd för Ökologisk Landsförening

2013-10-03