Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekogalan 2013: Här är de nominerade till Garant Ekostjärna


Tre företag har nominerats till Årets Garant Ekostjärna 2013. De nominerade är mjölkprocenten Sju gårdar, köttproducenten, restaurangen och hotellet Ängavallen samt köttproducenten Gröna gårdar. Priset är instiftat av Garant (Axfood) och vinnaren utses på Ekogalan.

Sju Gårdar, Fr v: Johnny
Jansson, Magnus Alm,
Henrik Johansson, Sören
Eriksson, Elisabeth Gauffin.

Ekogalan arrangeras av Ekoweb den 31 januari 2013 på Grand Hôtel i Stockholm. Kriterierna för årets nomineringar till Garant Ekostjärna, som delas ut för första gången och instiftats av Axfood, har varit att priset ska gå ”till ett företag eller en person som med nytänkande och affärskänsla har utvecklat ett eller flera led i värdekedjan – från idé till butik – så att konsumentens urval av prisvärda ekologiska och klimatsmarta produkter ökar.”

- Vi har instiftat priset för att uppmuntra initiativ och idéer som kan öka försäljningen av ekologisk mat, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

Här är juryns motiveringar till nomineringarna:

Sju gårdar

Sju gårdar har utvecklat sitt varumärke genom att kombinera tre viktiga konsumenttrender. Ekologiska produkter har fått ytterligare mervärden genom en tydlig lokal identitet och man har varit först med att klimatcertifiera sin mjölk. Genom att i sin marknadsföring bli kända lokalt och skapa relationer till potentiella kunder har man varit framgångsrika i försäljningen via de konventionella försäljningskanalerna. (Latrs Höök, 070-521 52 07)
Ängavallen: Mathias och Rolf-Axel
Nordström

 
Ängavallen

Ängavallen är en av landets viktiga pionjärer inom den ekologiska produktionen. Man arbetade med ekologisk produktion innan begreppet egentligen fanns. Genom sin satsning på kvalitet i vid bemärkelse, där produktionskvalitet och djurvälfärd är viktiga delar, har Ängavallen bidragit till att höja den ekologiska produktionens status. (Rolf-Axel Nordström, 0705-42 30 65)

Gröna Gårdar: Jan Karlsson, grundar

Gröna gårdar
Gröna gårdar har satsat på hållbarhet i bred bemärkelse. I samverkan mellan ett flertal nötköttsproducerande gårdar har man utvecklat en helt grovfoderbaserad nötköttsproduktion som dessutom är positiv för att gynna den biologiska mångfalden. Genom att erbjuda kunderna olika färdiga paketlösningar via webben har man gjort det enklare för kunderna att ta del av Gröna gårdars erbjudanden och bidragit till att hela djuret tas tillvara på ett resurssnålt sätt. (Jan Karlsson, 0702-45 40 88)

Förutom Garant Ekostjärna, delas priser ut i kategorierna Årets Ekoproducent (LRF), Årets Rådgivare (Lantmännen) Årets Ekoföretag (SMA Mineral) samt Årets Mylla till Hylla (Ekoweb). Ekogalan inleds med Ekowebs marknadsseminarium där försäljningsstatistiken för ekologiska livsmedel 2012, prognoser, trender mm. kommer att presenteras. Media är välkomna att bevaka arrangemanget. Anmälan sker till cecilia@agroide.se . För privatpersoner och företagare finns det fortfarande ett fåtal platser kvar, skicaka förfrågan till cecilia@agroide.se
Garant är Axfoods eget varumärke för mat med ca 800 produkter varav 120 ekologiska. Produkterna säljs främst i Willys, Hemköp och Tempo.

För ytterligare information, kontakta:
Åsa Domeij, chef miljö och socialt ansvar Axfood AB, tel 073-077 43 07
Ingmar Kroon, presschef Axfood AB, tel 0702-89 89 83
Ulf René, marknadschef Axfood Sverige AB, 070-297 72 77
Cecilia Ryegård, redaktör och verksamhetsansvarig Ekoweb och Ekogalan

2013-01-14