Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nomineringen till Årets Ekoproducent 2013 klar!


Tre producenter har nominerats till LRFs pris Årets Ekoproducent 2013. De är Eva och Torgny Widholm på Trägsta Gård i Jämtland, Inga-Lill och Mikael Gilbertsson på Stjernsunds Gård i Örebro och Emil Olsson, Slätte Gård i Västra Götaland. Vinnaren utses på Ekogalan den 31 januari 2013 på Grand Hôtel.

Eva och Torgny Widholm köpte Trägsta Gård utanför Åre i Jämtland 1996. Gården har 120 mjölkkor och har varit ekologisk sen 2008. De har bland annat investerat i en biogasanläggning för att bli självförsörjande på el. Genom ett pilotprojekt har en utfodringsrobot testats för att ge djuren mat. Den har visat sig spara både tid och pengar samtidigt som den är bra för miljön. I juryns motivering står bland annat att Eva och Torgny har en positiv framåtanda och inspirerar andra att satsa på lantbruk. De arbetar medvetet med effektiviseringar både för ekonomin och för miljön.

Inga-Lill och Mikael Gilbertsson på Stjernsunds Gård strax söder om Askersund i Örebro har både konventionellt och ekologiskt produktion. Den ekologiska, KRAV-godkända verksamheten består av spannmålsproduktion och en integrerad dikobesättning på 900 hektar 2013. Juryns anser bland annat i sin motivering att Inga-Lill och Mikael har byggt upp ett starkt företag som står på många ben. De har 16 anställda, god lönsamhet och arbetar aktivt för att skapa ett miljömässig hållbart lantbruk. Avkastningen från skördarna ligger också på höga nivåer.

Emil Olsson driver växtodling på Slätte Gård i Västra Götaland. För att förbättra företagets lönsamhet gick han över till ekologisk produktion 2005. Nu samarbetar han med en ekologisk mjölkgård för att utnyttja markerna maximalt. I sin motivering skriver juryn bland annat att Emil Olsson är en ung och driftig entreprenör som ständigt skruvar på affärsmodellen och produktionen för att vara lönsam. Han har dessutom tagit fram ekologisk gödsel och är idag en av två aktörer på den svenska marknaden som levererar ekogödsel.

– Ekologiska livsmedel är ett viktigt marknadssegment som konsumenter efterfrågar. Därför vill LRF inspirera fler producenter att satsa på den här inriktningen så att vi får ett brett, svenskt, eko-sortiment, säger Eva Rülf, marknadsutvecklare inom livsmedel på LRF.

Utmärkelsen delas ut av LRF den 31 januari på Ekogalan på Grand Hôtel. Den går till ett företag eller person som utvecklat den ekologiska produktionen eller marknaden på ett innovativt sätt. Vinnaren ska vara en bra förebild och ge inspiration till andra lantbrukare, både inom och utanför den ekologiska produktionen och vara ett gott exempel på modernt och lönsamt företagande.

Ekogalan arrangeras av Ekoweb. På galan delas även pris ut till Årets Ekoföretag (SMA Mineral), Årets Ekorådgivare (Lantmännen/Gyllebo Gödning), Årets Ekoprodukt/Garants Ekostjärna (Axfood) och Mylla till hylla (Ekoweb).

För mer information, kontakta LRFs presstjänst: 08-787 57 77 eller Eva Rülf marknadsutvecklare inom livsmedel, LRF 08-787 51 16 eller Cecilia Ryegård redaktör Ekoweb 0708-152599.

Ladda ner inbjudan till Ekogalan och marknadsseminariet den 31 januari 2013, här>>

2012-12-21