Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

God Jul önskas alla Ekoweb´s
läsare av  Cecilia Ryegår

Ekoweb summerar 2010: Redaktören har ordet

Då var snart ännu ett år till ända! Knappt har det hunnit börja förrän nyårsklockorna klämtar ännu en gång. Kanske känns det som om året gått ännu snabbare än vanligt eftersom 2010 kan summeras som ett synnerligen händelserikt och omvälvande år för oss på Ekoweb.

Året inleddes med hektiska förberedelser inför vårt årliga marknadsseminarium, den här gången den 27 januari i Skara. Marknadsseminariet var åter fullsatt med marknadens viktigaste aktörer och ett massivt medieuppbåd, de tre största tidningarna i Sveriges jordbrukspress, Sveriges största branschtidning för detaljhandeln Fri Köpenskap, Sveriges Radio, lokalpress med flera.
Dessutom har Ekoweb´s sammanställning legat till grund för ett flertal utredningar och rapporter från bland andra Handelskammaren, Sveriges Riksdag, Norska Regeringen, KSLA, KRAV, samt varit beslutsunderlag för en stor mängd företag.
Att få ihop marknadsseminariet och all den information som presenteras under dagen är ett digert arbete som vi kan genomföra tack vara ett nära, långtgående och mångårigt samarbete med branschens alla viktigaste aktörer. Vi har också gång på gång prickat rätt med våra prognoser för försäljningen, något som också grundar sig i vårt nära samarbete med branschen. Jag vill passa på att tacka alla som hjälpt oss med information under året!

Nästa stora händelse var BioFach, som genomfördes den 18-21 februari. De senaste 10 åren har Ekoweb varit på plats för att rapportera från en av ekomarknadens viktigaste världshändelser. Förutom att bevaka trender, stämningar och viktiga händelser på världsmarknaden så ser vi det även som en av våra viktigaste uppgifter att rapportera de svenska företagens aktiviteter på mässan. I år var Ekoweb enda svenska medium på plats!

 

 Förutom den dagliga driften av hemsidan, arbetet med nyhetsbrev och att nosa upp heta nyheter till vårt nyhetsbrev samt vår notissida i varje nummer av Jordbruksaktuellt, (under året har vi även varit först med publiceringen av en rad ”snackisar”, nu senast att KRAV-grisproducenterna flyttar tillbaka till Scan) ge föreläsningar och göra utredningar, så har den absolut största tyngdpunkten från april och framåt legat på att producera tidningen.

Från att enbart ha funnits på webben tog vi den 10 november det historiska steget att även ge ut en egen tidning. Genom att gå med som en bilaga i tidningen Jordbruksaktuellt så nådde vi 83 000 läsare och reaktionerna lät inte vänta på sig! Vi har fått oerhört mycket positiv respons från såväl läsare som annonsörer och med facit i hand så var vår satsning helt rätt. Planen är att under 2011 komma ut med två nummer: den 23 mars och den 9 november, även denna gång genom distribution av Jordbruksaktuellt. Ekoweb.nu – Jordbrukets affärstidning för ekologisk produktion är den skrift med ekologiskt tema som når flest läsare i Sverige, någonsin.
Detta är också något som vi ser som vår kanske absolut viktigaste uppgift framöver, även om webbsidan kommer att fortsätta vara hjärtat i verksamheten, flankerat av marknadsseminarium och föreläsningar. Vårt mål är att fortsätta vara Sveriges ledande nyhetsrapportör från den ekologiska marknaden.

Ta gärna kontakt med oss om du vill ha hjälp med något som rör den ekologiska marknaden. Och så hoppas jag hoppas få se just dig på vårt marknadsseminarium i Skara den 1 februari 2011!

Vi ser med stor tillförsikt fram emot ett Gott Nytt År!

Jag önskar dig en God Jul!

Cecilia Ryegård
redaktör
Ekoweb

2010-12-20