Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

KRAV-producenterna lämnar Ugglarp för Scan

Denna nyhet publicerades först i Ekoweb´s nyhetsbrev den 13 december:

Det visade sig att sista ordet inte var sagt när det gällde KRAV-grisarna. För att förkorta en lång följetong så kan man beskriva bakgrunden så här: Scan övergav KRAV-märkningen, och fick massiv kritik för det. Scan beslöt att sätta tillbaka KRAV-märkningen, men för sent. KRAV-producenterna hade redan tecknat kontrakt med KLS/Ugglarp. Och dessutom fått ett högre pris. Nu har Scan lockat tillbaka KRAV-producenterna igen genom att höja priset ytterligare.
Totalt rör det sig om en prishöjning på cirka 10 kr per kilo från utgångsläget, enligt vad Ekoweb erfar.

- Vi har gjort en behjärtansvärd insats för Sveriges KRAV-gris producenter eftersom vi direkt och indirekt sett till att de nu får riktigt bra betalt för sina grisar. Vår intention från början var att få upp priset till en internationell prisnivå, men när nu priset ligger över det europeiska marknadspriset så väljer vi att ta ett steg tillbaka, säger Johan Andersson som är vd på KLS/Ugglarp.

KLS/Ugglarp ingår i samma koncern som Friland, världens största slakteri av ekologiskt griskött.
- Vi har inte slängt in yxan. Ekologiskt ligger i vår strategi och vi tror att det svenska KRAV-grisköttet har ett mervärde på den europeiska marknaden och vi kommer att jobba vidare för någon form av fortsättning med KRAV-slakten, säger Johan Andersson.

Scan börjar slakta KRAV-grisarna igen någon gång under första halvåret 2011.

2010-12-27