Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

46 miljoner till ekologisk forskning


Forskningsrådet Formas har beviljat 46 miljoner kronor till forskning inom ekologisk produktion.  I fokus för flera av projekten står ekosystemtjänster, det vill säga de tjänster som naturen tillhandahåller människan. Kunskaperna ska bland annat kunna användas till att öka möjligheterna med biologisk bekämpning och öka skördarna på de ekologiska gårdarna.

Till exempel ska forskare vid SLU studera hur ekosystemtjänsterna påverkas av en intensifiering av jordbruket och den förändring av odlingslandskapet som det innebär. I ett annat projekt ska man analysera maginnehållet på bladlusens fiender - vargspindlar, stinksländor och kortvingar och se i hur stor utsträckning de äter denna skadegörare. Andra projekt bland de 12 som beviljats medel av Formas rör ledproblem hos ekologiska grisar och för tidig brunst hos ekologiska suggor.

Läs mer om vilka projekt som beviljats medel här>>

2010-12-01