Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brittiska ekomarknaden tappade 13 procent 2009


Den brittiska ekoförsäljningen har tampats med problem sedan den ekonomiska krisen drabbade landet under 2008. Nu kommer försäljningssiffrorna för 2009 och de visar att försäljningen sjönk med 13 procent i recessionens spår, det visar Soil Association´s Organic Market Report. Den brittiska ekomarknaden värderas nu till cirka 20 miljarder svenska kronor. Soil Association utgår från en fortsatt svag utveckling också under 2010, även om de sensate rapporterna från försäljningen under de tidiga höstmånaderna visar att försäljningen är på väg uppåt igen.

Nedgången har drabbat de flesta varukategorierna undantaget ekologisk kosmetika som fortsätter att öka, ekomjölk har ökat med 1 procent och gjorde därmed ett rekordår och barnmat som ökat med 21 procent.

Samtidigt ökar den ekologiska arealen i Storbritannien med 9 procent, eller nästan 750 000 hektar och utgör nu 4,3 procent av den totala jordbruksarealen.

2010-12-23