Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmarks ekoexport passerar 1 miljard


Alldeles färsk statistik från Danmark visar att vårt grannland exporterar ekologiska produkter som aldrig förr. Under 2009 passerade värdet av den ekologiska livsmedelsexporten 1 miljard svenska kronor, vilket enligt Ekoweb´s beräkning blir en ökning med cirka 15 procent mot föregående år. Danmarks export har ökat våldsamt och har på fyra år tredubblats.

- Det betyder att hela den ekologiska branschen växer i Danmark, för samtidigt visar försäljningen på ökningar här hemma. Vi är det land i världen där konsumenterna köper mest ekologiskt och Danmark har världens mest välutvecklade ekologiska marknad. Det försprånget är något som de danska företagen har tagit till vara, både genom att ta fram nya spännande produkter och till att sälja dansk ekologi till andra länder, säger Klaus Bentzen som är exportchef hos Ekologisk Landsförening.

Tyskland är Danmarks viktigaste exportland och köper 45 procent av de danska ekovarorna på export. Även Frankrike och Sverige är viktiga exportländer för Danmark. Det är framför allt mejerivaror och kött som passerar den danska gränsen. Ekologisk Landsförening har under de senaste åren stått bakom flera stora exportsatsningar tillsammans med de danska företagen.

2010-12-07