Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk soja i Mälardalen


Arne Stenberg på Munktorps prästgård utanför Köping är en av de första som provat att odla ekologisk soja i Sverige. På pingstafton satte han 0,25 hektar obetad ympad soja på försök. I oktober skördades sojan med en vanlig skördetröska.
- Jag har varit tveksam många gånger och funderat på om jag skulle plöja upp det, men det blev bättre än jag förväntat mig. Sojan håller inte tillbaka ogräsen, men ogräsen har ändå inte tagit överhanden. Problemet var att mognaden var ojämn och att jag fick många gröna baljor. Resultatet blev ett par små säckar, säger Arne.

Även om skörderesultatet inte blev lysande så är det ändå intressant att konstatera att sojan kan odlas ekologiskt och den kan odlas även så pass lång norr ut som i Mälardalen.
- Årets förutsättningarna med tidvis hårda regn har troligen inte varit de bästa för sojan. Man kan säkert också få ett bättre resultat om man mer aktivt sköter sojan, bland annat brukar radhackning rekommenderas, säger Arne.

Intresset för ekologisk svenskodlad soja beräknas vara stort både från djurgårdar och från företag som vill ha soja till humankonsumtion.

Se bilder från sojaskörden i tidningen Ekoweb.nu, beställ tidningen (pris 100 kr inkl porto och exp.avg) per mail: cecilia@agroide.se.

2010-11-26