Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dålig skörd och låg handel hos Samodlarna

Samodlarna är Sveriges största sammanslutning av ekologiska grönsaksodlare. Odlarna återfinns från norr till söder. I år har 30 procent av den gotländska morots- och potatisskörden regnat bort, vilket kommer att påverka den förväntade tillgången avsevärt.

- Men vi hade räknat med en skördeökning som motsvarar bortfallet, så totalt sett har vi ungefär samma volym att sälja, säger Jan Knutar som är Samodlarnas försäljningsansvarige.
Men det är inte bara på skördefronten som läget är dystert. Handeln har inte kommit igång som förväntat efter sommaren.

- Det är segt i handeln just nu. Vi vet inte vad det beror på. Men läget är ännu värre på den konventionella sidan, som även är satt under stark prispress. Där är vi inte ännu när det gäller de ekologiska grönsakerna, säger Jan Knutar.

2010-11-12