Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vadsbo mjölk nu i karrens

Den 1 oktober gick en av Europas största blivande ekologiska mjölkbesättningar in i karrens för att kunna börja leverera ekologisk och KRAV-märkt mjölk den 1 april 2011. I dagsläget finns 650 kor i besättningen. När den är fullt uppbyggd kommer den att bestå av 1200 kor som då sammanlagt mjölkar cirka 25 till 28 ton per dygn. Mjölken kommer att levereras till Arla

- Anläggningen är ännu ej helt klar. Totalt är det en investering på cirka 50 miljoner kronor. Vi har fått många stordriftsfördelar av att bygga en anläggningen i den här storleken. Vi bygger billigare per koplats och vi kan få en rationellare drift och använda den senaste tekniken, säger Lars Svensson vd Vadsbo Mjölk.

Företaget är ett dotterbolag till Vadsbo Växtodling som sammanlagt förvaltar cirka 2000 hektar som odlas ekologiskt.

- Det har spekulerats en hel del i hur vi skulle lyckas lösa betesgången för så många djur, men i år så har vi haft 650 kor på bete och de har alla gått på den två kilometer långa drivningsväg som vi specialkonstruerat med beten längs med, både den och betena har hållit bra. Totalt har vi 190 hektar beten att tillgå, säger Lars Svensson.

När produktionen är i full gång och verksamheten är helt omställd kommer Vadsbo Mjölk att öka den Sveriges totala ekologiska mjölkinvägning med nästan 5 procent.

2010-11-14