Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Miljövänligaste granen är äkta och närväxande

I Sverige finns ännu så länge ingen odlare av KRAV-märkta granar, även om KRAV rapporterar om ett spirande intresse bland odlarna. I Danmark finns ett begränsat utbud av ekologiskt certifierade granar. Den miljövänligaste granen som går att få tag på i Sverige, enligt Naturskyddsföreningen, är äkta och har vuxit i en skog nära dig.

Plastgran är inget miljövänligt alternativ, inte ens om man i miljökalkylen räknar med att den används under 10 jular, de flesta plastgranar kasseras betydligt snabbare än så. De tillverkas främst i Sydostasien och transporteras därmed 1000-tals mil för att kunna säljas på den svenska marknaden. Plastgranarna är ofta tillverkade av plaster som innehåller cancerogena och hormonstörande ämnen. Granen avger därför giftig rök när den en dag förbränns.

2009-12-11