Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Överskott hos Samodlarna


Det ekologiska grossistföretaget Samodlarna står för cirka 60 procent av leveranserna av ekologiska rotfrukter och grönsaker i den svenska handeln. Även i år fortsätter omsättningen att öka men till skillnad mot föregående år, som präglats av brist, står man nu med ett överskott inom de flesta kategorier.

- Vi dras med ett överskott just nu. En del av förklaringen är att det blev en mycket bra skörd för de flesta av våra odlare, cirka 25 procent mer än vanligt. Samtidigt så är industrierna avvaktande i sin handel. Detaljhandeln däremot fortsätter sin positiva utveckling, säger Jan Knutar som är försäljningsansvarig hos Samodlarna.

Ändå fortsätter Samodlarna att leta nya producenter:

- Vi ser situationen som högst tillfällig. På längre sikt kommer vi att behöva fler producenter, säger Jan Knutar.

2009-12-08