Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ica: -Fantastiskt med ökning i lågkonjunktur efter rekordår

Ica står för cirka en tredjedel av försäljningen av ekologiska produkter i detaljhandeln. Försäljningen av ekoprodukter fortsätter att öka och  efter tredje kvartalets slut har försäljningen ökat med 5 procent jämfört med försäljningen under rekordåret 2008 då försäljningen ökade med 57 procent.

- Det är fantastiskt att kunna öka på ett rekordår i en lågkonjunktur och det är något som vi är väldigt nöjda med. Vi räknar med ett positivt avslut på året och att vi ökat försäljningen när vi summerar resultatet för hela året, säger Kerstin Lindvall som är Ica´s miljöchef.

Kategorier som går bra är till exempel frukt och grönsaker som ökar med 10 procent och kaffe, te och chokladdryck som ökar med 20 procent. Försäljningen av mejeriprodukter är däremot oförändrad. Eftersom mejeri står för en stor del av försäljningen så får det stor påverkan på slutresultatet för den totala ekoförsäljningen.

- Mejerivaror står för mer än 30 procent av vår totala ekoförsäljning. Det händer väldigt lite i sortimentet när det gäller nya produkter. Vi har inte sett några stora produktlanseringar på länge, i stil med Arlas konvertering av A-filen för några år sedan, det skulle behövas något sådant för att ge kategorin en knuff framåt. Vi kan inte sälja mer i dagsläget, vi säljer de varor vi får in, säger Kerstin Lindvall.

2009-12-01