Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bra början för Hjordnära

Nu är verksamheten på det ekologiska mejeriet Hjordnära utanför Hjo inne på sin andra försäljningsmånad. I dagsläget går två tredjedelar av mejeriets produktion till Skånemejerier och resten säljs i närområdet. Mejeriets målsättning är att utveckla den egna försäljningen och utöka antalet försäljningsområden.

- Starten har varit mycket positiv. Så gott som alla butiker har ökat sina beställningar från gång till gång. Under vecka 44 börjar vi leverera i området runt Borås och vi tittar på fler nya områden, säger Rickard Löfgren som är Hjordnäras vd.

I dagsläget hanterar mejeriet cirka 25 000 liter ekologisk mjölk per dag och 8 miljoner liter mjölk förväntas passera mejeriet på årsbasis. Maxkapaciteten ligger på 16 miljoner liter och förhoppningen är att nå dit på längre sikt.
Skånemejerier äger 51 procent av mejeriet och resten av de sju gårdar som levererar mjölken. Skånemejerier har ett avtal med Hjordnära om att köpa minst hälften av mjölken under tre år.

- Detta är ett samarbete som båda parter tjänar på. Vi får en trygghet under uppstarten, när redan hälften av mjölken är såld och Skånemejerier tryggar sin tillgång på ekologiska produkter, säger Rickard Löfgren.

2009-11-12