Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt foder till djuren på Köpenhamns zoo

Köpenhams zoo har de senaste 10 åren haft en miljöstrategi som säger att djuren skall få så mycket ekologiskt foder som möjligt. Under 2008 var 40 procent av fodret ekologiskt. Det är främst djur som äter mycket frukt och grönsaker, som primater och fåglar, som har en stor andel ekologiskt i foderstaten, medan det ser sämre ut för hästarna och zebrorna.

Efter en incident där flera fåglar dött och där den förmodade dödsorsaken varit att de ätit oskalad konventionell kiwi, så skalas alltid all konventionell frukt till fåglarna i tropikhuset, som är särskilt känsliga för giftrester i födan. I övrigt märks det ingen större skillnad på djuren om de får ekologiskt eller konventionellt foder:

- Djuren är i princip lika glada, och vi märker ingen skillnad på djuren genom att ge dem ekologiskt foder. Det är ett val vi gjort utifrån ledningens ambition att vara miljömedvetna, säger Rikke Bydam, som är miljökoordinator på Köpenhamns zoo.

Inte bara djuren äter ekologiskt på Köpenhamns zoo. Mer än hälften av maten som serveras i personalmatsalen är också ekologisk.

Källa: Ökologisk Jordbrug

2009-11-09