Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

40 procent ekologiskt i italienska skolkök

Varje dag serveras 4,3 miljoner portioner i de italienska skolorna och förskolorna till barn från 3 år upp till sjätte klass. I snitt utgör ekologiska råvaror cirka 40 procent av måltiderna. Antalet ekologiska utspisningar har stigit från 64 stycken 1996 till nästan 800 stycken år 2008 och antalet växer stadigt.

Skolmaten finansieras genom att föräldrarna betalar för skolmaten, cirka 50 kronor per dag och att  kommunerna dessutom betalar 20-40 procent. Några kommuner inkomstreglerar kostnaden för skolmaten.

- I Italien spelar den offentliga utspisningen en viktig roll både för utvecklingen av ett hållbart jordbruk och miljön. Den ekologiska kosthållningen bidrar samtidigt till folkhälsan, säger Roberto Spigarolo, som forskar på skolmat på universitetet i Milano till Økologisk Jordbrug.

2009-11-05