Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Musselmjöl till ekokycklingar – Sveriges första anläggning byggs

I dagarna blev det klart med finansieringen av Sveriges första fabrik för storskalig framställning av musselmjöl.

- Vårt mål är att visa att man kan producera musselmjöl i stor skala, säger Odd Lindahl, docent i marin ekologi och projektledare och vars fokus de senaste 10 åren har varit musselodling för förbättring av vattenkvalitet och produktion av musselmjöl.

Förhoppningen är att anläggningen ska kunna producerad 20 ton musselmjöl under det första året. Musselmjöl innehåller aminosyrorna metionin, cystein och lysin och är ett animaliskt protein som kan användas vid till exempel uppfödning av ekologiska kycklingar.

- Idag är det svårt för KRAV-producenter att hitta bra råvaror för animaliskt protein. Musselmjöl är ett ekologiskt, hållbart alternativ som vi velat ha länge. Det är inte bara en lösning på foderproblemet utan produktionen leder också till jätte-stora miljövinster eftersom den motverkar övergödningen i haven, säger Lars Hällbom, KRAVs chef för regler och konsument.

Musslor är minskar övergödningen i haven eftersom de lever av växtplankton som i sin tur tar upp näringsämnen som till exempel kväve och fosfor. En mussla kan under goda förhållanden filtrera upp till nio liter vatten per timme. Det innebär att när musslorna skördas återförs näringen från hav till land.

2009-11-03