Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danska Irma satte världsrekord i ekoförsäljning

Den danska butikskedjan Irma slog nyligen sig själv och satte nytt världsrekord i ekoförsäljning. Under en vecka var mer än en tredjedel av alla sålda varor i butikskedjan, eller 34,3 procent, ekologiska och därmed var det nya rekordet en realitet. Irmas butik i Christianshavn uppnåde en ekologisk andel om 55,2 procent och satte därmed också världsrekord som enskild butik.

- Detta är världens högsta ekoandel, som ännu är registrerad i en livsmedelsbutik som säljer både ekologiska och konventionella varor sida vid sida. Andelen ekologiskt är högre än i kedjor som Waitrose, M&S, och Tesco, säger Henrik Hindborg som är marknadschef hos Økologisk Landsforening.

Irmas tidigare rekord var på 30,1 procents andel ekologisk försäljning under en vecka. För att slå det gamla rekordet dominerades veckans erbjudanden och rabatterade produkter av ekologiska varor samtidigt som butikerna konkurrerade inbördes om att sälja mest ekologiska varor. Irma har 1 100 ekologiska varor i sortimentet och därmed är 20 procent av sortimentet ekologiskt. De två mest sålda ekologiska produkterna under veckan var två italienska röda viner

Källa: Ökologisk Landsförening

2009-10-30