Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ingen återvändsgränd för Scan med EU-ekologiskt

Scans satsning på att få fler producenter att ställa om till EU-ekologisk produktion har fallit väl ut och företaget räknar med att öka den ekologiska slakten av grisar med 40 procent, eller 8000 grisar under 2009. Detta efter år av stagnation i slakten där volymerna varit de samma sedan år 2005.

Men vem ska köpa köttet från de EU-ekologiska grisarna när handeln klargjort att det är KRAV-märkt kött man vill ha i köttdisken, på grund av de strängare djurhållningsreglerna. Handeln har visat att man menar allvar med sitt krav och nu har två av de tre största detaljhandelskedjorna, Axfood och Coop bytt leverantör av det styckade köttet. Nu diskuterar Scan att återinföra KRAV-märkningen. Vad händer i så fall med de producenter som satsat på EU-ekologisk grisproduktion? Har Scan kört in i en återvändsgränd när det gäller det EU-ekologiska köttet?

- Absolut inte, oavsett vad som händer med märkningarna så kommer vi inte att ha några problem med att avsätta det EU-ekologiska köttet. Vi har andra kunder som gärna köper EU-ekologiskt och vår egen charkproduktion har stort behov av ekologisk råvara. Charkprodukterna kan inte KRAV-märkas i alla fall, eftersom de innehåller nitrit. Vi välkomnar såväl fler EU-ekologiska som KRAV-producenter, säger Margareta Thorngren.

2009-11-02